Parcul Central


Categorie: Parcuri/grădini
Perioada: 1897
Importanta: B
Cod LMI: CJ-II-s-B-07243
Adresa:
Localitate: municipiul CLUJ-NAPOCA
Judet: Cluj
Regiune: Transilvania

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Parcul Central Parcul Central Parcul Central Parcul Central
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

klaraveer / 15-Jun-2012

 

Istoric

         


Situația actuală

Ansamblul Parcului Central are o istorie de aproape două secole și începe să fie frecventat de către publicul clujean începând din anul 1812, când meşterul blănar János Meleg începe să vândă în „Hangyásberek” – Lunca furnicilor – vin, bere, palincă şi alimente, angajându-se în schimb să nu taie sălciile care cresc pe lângă Someş.

În 1827 o asociaţie de femei se angajează să construiască locuri pentru petreceri, să întreprindă amenajări de teren, să planteze arbori şi să formeze o alee. 

Anul 1838 a fost important în istoricul parcului căci atunci s-a „instituţionalizat” dezvoltarea acestuia, formându-se un Comitet pentru Locul de Plimbare – „Sétahely Bizottság” din care au făcut parte pe lângă personalităţile orașului şi inginerul Sámuel Hermann, grădinarul József Schütz, arhitectul-şef al oraşului Lajos Pákey (tatăl celebrului arhitect) şi József Bánffy, proprietarul celui mai întins parc din Transilvania, cel de lângă castelul de la Bonţida.

Proiectantul parcului a devenit Sámuel Hermann. Proiectul lui datând din anii 1840, pe baza căruia s-a format parcul actual, se păstrează şi astăzi.

Au fost realizate principalele alei, arborii au fost transportaţi din Bonţida (ultimii copaci din parcul original, plantaţi încă în Bonţida au fost tăiaţi în 1998).

Amenajarea parcului a ţinut mai multe decenii, până anii 1870 şi între timp parcul a înglobat grădinile învecinate, au fost construite clădiri pentru petrecerea timpului liber iar în anul 1871, după proiectele arhitectului Anton Kagerbauer a fost realizat şi un lac în centrul complexului. Din păcate niciuna din aceste clădiri nu s-a păstrat.

În anul 1866 s-a fondat Societatea „Sétatér”, care şi-a asumat toate întreprinderile legate de parc timp de 20 de ani, o perioadă în care s-a format înfăţişarea actuală a parcului.

După anul 1891 se realizează alimentarea cu apă a parcului.

Clădirile și construcțiile care azi formează un complex în jurul lacului au fost edificate în anul 1897 – pavilionul patinoarului (actualul restaurant „Chios”), pavilionul de muzică, fântâna arteziană și Chioșcul (actualul „Cazino”) - de către arhitectul clujean Lajos Pakei. Ultimele trei formează un ansamblu dispus în lungul unei axe și au fost inspirate de clădirile rezidenței prusace de la Potsdam, celebrul Sanssouci.

În secolul XX parcul beneficiază de importante lucrări de întreținere și modernizare. Între cele două războaie mondiale se reface profilul transversal al axului principal, se alimentează permanent cu apă prin racordare la Canalul Morii rigolele placate cu piatră de râu ce separă aleile acestuia, se trasează noi alei. 

În aceeași perioadă (anul 1940) celebrul arhitect clujean Kos Karoly construiește un pavilion expozițional, azi ateliere de pictură ale Universității de Arte și Design.

După al doilea război mondial se introduce iluminatul public pe principalele alei, se înlocuiesc podețele, se extinde lacul determinând izolarea clădirii „Chios” pe o insulă. 

Sursa: Studiul de Istoria Artei -  prof. dr. Nicolae Sabău și Weisz Attila, istorici de artă

Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire elaborată de proiectant arhitectură: B.A.U. - sc. Birou de Arhitectură și Urbanism s.r.l. - CLUJ pentru Restaurarea Ansamblului Monument Istoric Parcul Central și Cazino Cluj-Napoca

 

Foto: Benjamin Kohl

Parcul Central din Cluj este un monument istoric de mare importanță culturală datorită faptului că reprezintă unul din primele parcuri de folosință publică din Europa Centală și de Est, și care, în același timp, beneficiază de un interes special din partea clujenilor ce în mod tradițional vin aici pentru recreere. Acesta (partea istorică) ocupă o fâșie de teren cu adâncime variabilă, în lungul albiei Someșului Mic, cu o suprafață de 136.312 mp. 

După 1990 parcul trece printr-o perioadă de continuă degradare, atât datorită uzurii firești cât și datorită întreținerii neadecvate din ultimii 25 de ani. 

La inițiativa Consiliuliu Local al Municipiului Cluj- Napoca, s-a realizat un proiect de reabilitare și restaurare al anasmblului, inclusiv a Clădirii Cazinoului (Chioscului) care se afla într-o stare de conservare critică.

Odată cu terminarea lucrărilor, în 2012, monumentul istoric și-a redobândit imaginea și funcționalitatea ce l-au caracterizat de-a lungul timpului.

Pentru clădirea Cazinoului, prin proiect s-a propus revenirea la o utilizare foarte apropiată de cea originară, acesta devenind un centru expozițional, dedicat diverselor festivități culturale, recitaluri dramatice sau muzicale, primiri oficiale și altele.
Sursa: Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire elaborată de proiectant arhitectură: B.A.U. - sc. Birou de Arhitectură și Urbanism s.r.l. - CLUJ pentru Restaurarea Ansamblului Monument Istoric Parcul Central și Cazino Cluj-Napoca